Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλίώς Mυοκαρδιοπάθεια Takotsubo είναι μια σχετικά σπάνια οντότητα που πρωτοπεριγράφτηκε το 1991. Ο όρος Takotsubo προέρχεται από τα Ιαπωνικά και σημαίνει ‘’παγίδα χταποδιού¨, λόγω του σχήματος που παίρνει η καρδιά.

 

sindromo-ragismenis-kardias2

Η επίπτωση του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς είναι άγνωστη. Παρότι αρχικά θεωρήθηκε σπάνια οντότητα εντούτοις νεότερες μελέτες αναφέρουν ποσοστό εμφάνισης 1.7% εώς 2.2% επί όλων των ασθενών που παρουσιάζονται με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.  Στη διαφορική διάγνωση των ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και φυσιολογικά στεφανιαία αγγεία θα πρέπει να περιλαμβάνονται πέρα από τη μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo και η χρήση κοκαϊνης, η στηθάγχη Prinzemetal, η μυοκαρδίτιδα και το καρδιακό σύνδρομο Χ. Στη περιπτώση της ασθενούς που περιγράφτηκε η κοιλιογραφία σε συνδυασμό με το ιστορικό της ήταν δηλωτικά για Τakotsubo. Βοηθητικά για τη διάγνωση του συνδρόμου είναι και ορισμένα κριτήρια τη Mayo Clinic3 (πίνακας 1).

sindromo-ragismenis-kardias-pinakas

Από τη στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση, η θεραπεία εξαρτάται κατά πολύ από τη κλινική κατάσταση του ασθενή. Γενικά η θεραπεία θα πρέπει να είναι αυτής της αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας με χρήση αΜΕΑ, β-αναστολέων, ινότροπων και ενδεχομένως διουρητικών αν υπάρχει υποψία υπερφόρτισης όγκου. Τα δύο τελευταία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με εξαιρετική προσοχή σε ασθενείς με απόφραξη του χώρου εξόδου της αριστερής κοιλίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί και η χρήση ενδοαορτικής αντλίας (IABP)  ενώ η χορήγηση ασπιρίνης περιορίζεται στους ασθενείς στους οποίους συνυπάρχει στεφανιαία νόσο. Η θεραπεία διαρκεί μέχρι την αποκατάσταση της συστολικής λειτουργίας της αριστερής κοιλίας κι ενδεχομένως μονό οι β-αναστολείς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται δια βίου.

Η πρόγνωση γενικά των ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια Τakotsubo είναι καλή, με την ενδονοσοκομειακή θνητότητα να κυμαίνεται απο 0 εως 8% σε διάφορες αναφορές και η συνήθης εξέλιξη είναι η πλήρης αποκατάσταση σε 1 εως 4 εβδομάδες. Σε ένα ποσοστό 10% περίπου περιγράφεται ενδεχομένως υποτροπή μετά από καιρό.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα και αν υπάρχει ισχυρή υποψία για μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, η ορθή πρακτική απαιτεί ο ασθενής που προσέρχεται με κλινική και ηλεκτροκαρδιογραφική εικόνα συμβατή με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου να λαμβάνει θεραπεία επαναιμάτωσης είτε αυτή είναι πρωτογενής αγγειοπλαστική είτε θρομβόλυση.